2023 07 07

In Niger, Frankrijk, lijkt een voormalige koloniale macht en onfeilbare aanhanger van president Bazoum het bevoorrechte doelwit te zijn van de soldaten die hem ten val hebben gebracht.

Ze beschuldigden haar maandag van willekeurmilitair ingrijpen“, die het hoofd van de Franse diplomatie, Catherine Colonna, ontkende.

Maandagavond bevestigden Ouagadougou en Bamako dat elke militaire interventie om Mohamed Bazoum te herstellen, zou worden overwogen.als een oorlogsverklaringnaar hun twee landen enzou leiden tot een terugtrekking van Burkina Faso en Mali uit ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten), evenals de goedkeuring van zelfverdedigingsmaatregelen ter ondersteuning van de strijdkrachten en de bevolking van Niger.

Ze voegden er in een gezamenlijke verklaring aan toe dat ze « weigeren te solliciteren » DE « illegale, onwettige en onmenselijke sancties tegen het volk en de autoriteiten van Niger waartoe ECOWAS in Abuja heeft besloten.

In een aparte verklaring zegt Guinee, wiens regering ook uit een staatsgreep is voortgekomen, « is het niet eens met de door ECOWAS bepleite sancties, waaronder militaire interventie »En »heeft besloten deze sancties, die zij onwettig en onmenselijk acht, niet toe te passen ». “Conakry”dringt er bij ECOWAS op aan haar standpunt te heroverwegen.

In Niamey verzamelden zich honderden mensen voor de zetel van de Nationale Assemblee, merkte de correspondent van opAnadolu.

“Lang leve het Nigerese leger”, “Weg met Frankrijk”… Dat waren onder andere de slogans die werden geroepen door de demonstranten die ook het leger opriepen om de nodige tijd te nemen om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Barkhane, MINUSMA, ECOWAS en alle andere buitenlandse en interventionistische instellingen moeten inpakken, het kolonialistische tijdperk is voorbij.

Luc Michel, geopoliticus, en Imadeddin Hamrouni, politiek analist, spreken over het onderwerp.

https://french.presstv.ir/Detail/2023/08/02/708200/Niger–adieu-le-n%C3%A9ocolonialisme